Śmiało można powiedzieć, że w Warszawie, w największym prężnie rozwijającym się mieście naszego kraju jest najwięcej lokali gastronomicznych. Niemalże na każdym rogu można spotkać restauracje albo mały fast food z jedzeniem na wynos. Nie brakuje jednak chętnych chcących otworzyć kolejny taki punkt bądź restauracje. Jaka jest dostępność takich lokali pod wynajem? Jakie są różnice w cenach między poszczególnymi dzielnicami stolicy? Postanowiliśmy przeanalizować rynek wynajmu lokali o przeznaczeniu gastronomicznym w 17 administracyjnych dzielnicach Warszawy: Mokotowie, Woli, Pradze, Śródmieściu, Ursynowie, Ursusie, Wawrze, Targówku, Bielanach, Bemowie, Ochocie, Białołęce, Żoliborzu, Włochach, Wilanowie, Wesołej i Rembertowie. Wzięliśmy pod uwagę ogólną liczbę ogłoszeń oraz ceny wynajmu netto plus media i ilość ofert w poszczególnych dzielnicach. Ponadto, zwróciliśmy uwagę jak ilość ogłoszeń w daj dzielnicy ma się do ilości mieszkańców ją zamieszkujących. Dane zebraliśmy w jednym z dwóch największych internetowych serwisów ogłoszeń nieruchomości, w ciągu ostatnich 31 dni.
W całej Warszewie w ciągu ostatniego miesiąca (lipca 2013) można było odnaleźć tylko 37 ogłoszeń dotyczących wynajmu lokali o przeznaczeniu gastronomicznym. Przy czym znaczna większość ogłoszeń dotyczyła lokali powyżej 70 m2. Najwięcej ogłoszeń odnotowano w Śródmieściu (14 ofert), a w sześciu dzielnicach stolicy (Bielany, Bemowo, Ochota, Włochy, Wilanów) nie pojawiło się ani jedno ogłoszenie dotyczące wynajmu lokalu gastronomicznego.
Przyjrzyjmy się dokładniej sytuacji w poszczególnych dzielnicach Warszawy.
W przypadku dzielnicy Mokotów zamieszkałej przez ponad 200 tysięcy osób pojawiły się jedynie trzy ogłoszenia dotyczące wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym. Dwie z tych ofert dotyczyły wynajmu małych lokali gastronomicznych. Pierwszy z proponowanych miał powierzchnię 29 m2, a jego miesięczny koszt wynajmu wynosił 2,999 zł. Drugi lokal o metrażu 30 m2 wiązał się z kosztem wynajmu w wysokości 2,500 zł miesięcznie. Trzecia oferta dotyczyła wynajmu restauracji na parterze o powierzchni 180 m2 (wyposażona i umeblowana). Cena wynajmu netto plus media wynosiła 13,500 zł miesięcznie.
W przypadku Woli, dzielnicy zamieszkałej przez około 130 tysięcy osób odnotowano cztery ogłoszenia wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym. Tu metraże wahały się od 30 m2 do 100 m2. Za wynajem lokalu o powierzchni 30 m2 w tej dzielnicy, trzeba było zapłacić 2,000 zł miesięcznie. Nie wiele większy lokal, o metrażu 32 m2 jednak o lepszym standardzie ( po remoncie) wiązał się z miesięcznym kosztem wynajmu w wysokości 4,300zł. Większy tego typu lokal o powierzchni 77 m2 kosztował w granicach 6,200 zł miesięcznie. Tańszy okazał się większy lokal o metrażu 100 m2 jego cena netto plus media za wynajem wynosiła 5,000 zł. Jednak trzeba dodać, że znajduje się on w starej, zabytkowej kamienicy i wymaga remontu.
W przypadku Pragi, jednej z liczniej zamieszkałych dzielnic Warszawy ( około 250 tysięcy mieszkańców) pojawiły się tylko cztery oferty. Wszystkie dotyczyły powierzchni w przedziale 80 – 93 m2. Jednak ich ceny były zróżnicowane. Trzy oferty dotyczyły lokali o przeznaczeniu gastronomicznym o metrażu 80 m2 jednak ze względu na standard miesięczny koszt wynajmu pierwszego z nich wynosił 6,100 zł, a drugiego i trzeciego 4,100 zł. Czwarty taki lokal, który pojawił się w ciągu ostatniego miesiąca w bazie ogłoszeń miał powierzchnię 93 m2 a koszt jego wynajmu wynosił 7,900 zł miesięcznie.
Natomiast w przypadku dzielnicy Śródmieście, która jest zamieszkała przez około 130 tysięcy mieszkańców odnotowano najwięcej ogłoszeń dotyczących wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym, bo aż 14. Jedno ogłoszenie dotyczyło wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym o metrażu 30 m2. Miesięczny koszt wynajmu tego lokalu wynosił 7,440 zł. Tak wysoka cena wynikała ze wysokiego standardu lokalu. Pozostałe oferty dotyczyły takich lokali o powierzchni w przedziale 70 – 364 m2. Uśredniona cena netto plus media za wynajem lokalu gastronomicznego w tym metrażu wynosiła 26,357 zł miesięcznie.
W dzielnicy Ursynów liczącej 150 tysięcy mieszkańców w ciągu ostatnich 31 dni odnotowano 4 oferty wynajmu lokali gastronomicznych. Pierwsza z nich dotyczyła wynajmu takiego lokalu o powierzchni 43 m2, koszt wynajmu wynosił 4,300 zł miesięcznie. Druga oferta dotyczyła lokalu o metrażu 45 m2, a jego cena netto plus media za wynajem wynosiła 4,500 zł miesięcznie. Oferta trzecia dotyczyła lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym o łącznej powierzchni 85 m2. Koszt wynajmu tego lokalu wynosił 8,500 zł miesięcznie plus media. Ostatnie ogłoszenie dotyczyło dużego lokalu gastronomicznego o metrażu przeszło 105 m2. Jednak ze względu na niski standard lokalu (wymaga remontu) jego miesięczny koszt wynajmu wydawał się ni być wygórowany, wynosił 5,293 zł.
W przypadku mniej licznej dzielnicy Ursus pojawiła się tylko jedna oferta wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym. Był to lokal o łącznej powierzchni 60 m2, a jego cena netto plus media za wynajem wynosiła 6,000 zł miesięcznie.
Podobna sytuacja była w przypadku Wawru, jednej z mniej licznych dzielnic zamieszkałych przez 70 tysięcy osób. Również pojawiło się tylko jedno ogłoszenie dotyczące wynajmu lokalu gastronomicznego. Był to lokal pod mały fast food o powierzchni 37 m2 a cena wynajmu tego lokalu wynosiła 1,800 zł miesięcznie plus media.
W dzielnicy Targówek (125 tysięcy mieszkańców) także odnotowano jedynie pojedyncze ogłoszenie wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym. Był to duży lokal o powierzchni 100 m2 a jego koszt wynajmu mieścił się w granicy tylko 2,500 zł miesięcznie.
W przypadku dzielnicy Białołęka zamieszkałej przez 90 tysięcy osób różnie nie pojawiło się więcej niż jedno ogłoszenie dotyczące wynajmu lokalu gastronomicznego. Oferta dotyczyła wynajmu lokalu pod mały fast food o powierzchni 37 m2. Cena nett plus media za wynajem tego lokalu wynosiła wyjątkowo mało, bo tylko 121 zł miesięcznie plus media.
W Żoliborzu ( 50 tysięcy mieszkańców) odnotowano tylko jedną ofertę wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym. Ogłoszenie dotyczyło dużego lokalu o powierzchni 100 m2, a jego cena netto plus media za wynajem wynosiła 8,000 zł miesięcznie.
W przypadku dzielnicy Wesoła, w której mieszka jedynie 25 tysięcy osób w ciągu ostatniego miesiąca była możliwość wynajmu aż trzech lokali gastronomicznych. Pierwszy z nich miał łączną powierzchnię 80 m2, a jego miesięczny koszt wynajmu wynosił 4,500 zł. Drugie ogłoszenie dotyczyło wynajmu lokalu gastronomicznego o powierzchni 165 m2, a jego cena netto plus media za wynajem wynosiła 15,000 zł miesięcznie. Ostatnie ogłoszenie dotyczyło lokalu bardzo dużej powierzchni (340 m2) o przeznaczeniu gastronomicznym, jednak ze względu na bardzo niski standard lokalu i konieczność gruntownego remontu miesięczny koszt wynajmu wynosił 10,000 zł.
Okazuje się, że rynek wynajmu lokali o przeznaczeniu gastronomicznym jest bardzo ubogi. Lokale o metrażu w przedziale od 40 – 70 m2 są praktycznie nieosiągalne. Jeśli można mówić o jakimkolwiek wyborze to tylko wśród małych lokali pod fast foody o metrażu w przedziale do 40 m2 lub wśród lokali o powierzchniach powyżej 100 m2. Wnioski mogą być cenne nie tylko dla poszukujących lokalu ale przede wszystkim dla inwestorów.
Iwona Hryncewicz
Doradca WGN ds. nieruchomości komercyjnych