Zero Waste to jeden z najgorętszych i najbardziej rozwojowych trendów związanych ze współczesnym stylem życia. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że może być to również sposób na bardziej efektywne prowadzenie biznesu. Zero waste w biurze odnosi się, bowiem, nie tylko do oszczędzania papieru, (choć jest to z pewnością dobry pierwszy krok). To niezgoda na marnowanie wszelkich zasobów, także zdrowia pracowników. Zero waste zaczyna się od małych nawyków. Jak zaprojektować przestrzeń, która pomoże je kształtować – opowiada ekspert Forbis Group.
Spójny wizerunek
Biuro funkcjonujące według zasad zero waste to oczywiście w dużej mierze kwestia wprowadzenia odpowiedniej kultury pracy i budowania świadomości w zespole. Kluczem do sukcesu jest wypracowanie wśród pracowników proekologicznych nawyków i umiejętności zarządzania posiadanymi zasobami. Co prawda projektant przestrzeni biurowej nie ma wpływu na dobre praktyki i zwyczaje panujące w danej firmie, jednak, już na etapie projektu, może zaproponować rozwiązania, które pomogą je kształtować. Bardzo istotna jest spójność przestrzeni biurowej z filozofią firmy, która w niej rezyduje. Jeśli marzy nam się ekologicznie funkcjonujące biuro, warto pokazać to pracownikom poprzez design, chociażby stawiając na dużą ilość naturalnych surowców w aranżacji wnętrza – mówi Mateusz Laskowski, architekt, członek zarządu Forbis Group. Warto pamiętać, że przemyślany dobór materiałów to nie tylko kwestia estetyki i mody na „zielone” wnętrza. Długości okresów najmów, rozwój i rozrastanie się firmowych struktur sprawia, że regularne przeprowadzki i rearanżacje są nieuniknione. Warto zastanowić się co stanie się wówczas z niepotrzebnym wyposażeniem biurowym – czy będzie je można poddać ponownemu użyciu lub recyklingowi i jak jego utylizacja wpłynie na środowisko – dodaje ekspert Forbis Gorup.
Światło z natury
Jednym z istotnych elementów biura funkcjonującego w duchu zero waste jest umiejętne zarządzanie zużyciem energii elektrycznej. Tu dużą role odgrywa oświetlenie, które, odpowiednio zaplanowane na etapie projektu, pozwala na oszczędność niekolidującą z komfortem pracowników. Pamiętajmy, że odpowiednie oświetlenie biura to nie dobra wola, ale obowiązek pracodawcy, nakładany na niego przez polski Kodeks pracy. Nie możemy, zatem realizować „ekologicznych założeń” kosztem wygody, a nawet zdrowia zespołu – mówi Mateusz Laskowski. Zgodnie z przepisami, poza wyjątkowymi przypadkami, miejsce pracy powinno być wyposażone zarówno w dostęp do światła naturalnego, jak i sztucznego. Odpowiednie zabiegi projektowe mogą sprawić, że tego pierwszego będzie możliwie jak najwięcej. Umiejętne rozplanowanie ścianek działowych, zastosowanie przeszkleń i powierzchni lustrzanych, ustawienie biurek oraz dobór kolorów mogą sprawić, że biuro będzie jaśniejsze, a sztuczne oświetlenie potrzebne znacznie rzadziej. Z pomocą przychodzą również inteligentne systemy sterowania źródłem i natężeniem światła. Zmienia się ono wówczas płynnie w zależności od godziny, natężenia światła dziennego i przeznaczenia przestrzeni – dodaje ekspert Forbis Group.
Kuchenne zwyczaje
Biurowa kuchnia to nie tylko miejsce spotkań, integracji i powstawania firmowych plotek. To tutaj tworzą się także proekologiczne, biurowe nawyki. Ciężko zachęcić pracowników do segregacji odpadów, jeśli nie zapewnimy im do tego odpowiednich warunków. Projektując firmowe kuchnie proponujemy klientom różnego rodzaju rozwiązania ułatwiające przestrzeganie eko-zasad. Staramy się przewidzieć na przykład miejsce na kosz samosegregujący odpady. Możliwe jest nawet zainstalowanie maszyny do kompostowania – mówi Mateusz Laskowski. W biurowej kuchni warto zaplanować również przestrzeń na zmywarkę. Rozwiązanie to, szczególnie w przypadku dużej liczby pracowników, pozwala na znaczną oszczędność wody zużywanej przy okazji zmywania. Dostęp do wody pitnej powinien w biurze zero waste odbywać się za pomocą filtrów podłączonych na stałe do sieci wodociagowej. Pozwoli to na ograniczenie zużycia plastikowych butelek przez pracowników.
Zieleń w biurze
Modny ostatnio biophilic design to trend w projektowaniu związany z głęboko zapisaną ludzką potrzebą kontaktu z naturą. Zapewnia poczucie doświadczania jej także w zamkniętych pomieszczeniach. Nieodłącznym elementem wnętrz biurowych zaprojektowanych w duchu biophilic design jest duża ilość żywych roślin. Nie od dziś wiadomo, że oczyszczają one powietrze, działają jak „nawilżacze” i filtry. W jaki sposób może to jednak wpływać na oszczędność zasobów? Panujący w polskich miastach smog sprawia, że nie otwieramy okien i coraz częściej spędzamy czas w zamkniętych, klimatyzowanych przestrzeniach. Duża ilość zieleni pozwala kształtować bardziej zrównoważone środowisko pracy, zmniejszyć zużycie energii pochłanianej przez klimatyzatory i urządzenia poprawiające jakość powietrza – mówi ekspert Forbis Group.
Autorem raportu jest Mateusz Laskowski, ekspert z firmy Forbis Group.