Brambles, wiodąca firma w branży usług logistycznych i działająca w ponad 60 krajach głównie pod marką CHEP oraz IFCO, podpisała trzyletnią umowę z międzynarodową organizacją non-profit Global FoodBanking Network (GFN). W ramach partnerskiej współpracy Brambles zapewni know-how z zakresu organizacji łańcucha dostaw, a także pomoc materialną, wolontariuszy oraz darowizny, które mają na celu wsparcie działań GFN ukierunkowanych na globalną likwidację głodu, ubóstwa, niedożywienia i marnotrawstwa żywności.
Zgodnie z raportem Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization, FAO) wartość utraconej lub marnowanej żywności rocznie na całym świecie sięga niemal jednej trzeciej ilości wytworzonej żywności, co daje 1,3 mld ton o wartości około 680 mld dolarów w krajach uprzemysłowionych i 310 mld w krajach rozwijających się.1 Jednocześnie prawie 800 mln ludzi cierpi głód każdego dnia. Jest to sytuacja, wobec której międzynarodowy biznes, działający w ramach idei zrównoważonego rozwoju, nie może być obojętny.
Lisa Moon, prezes i CEO organizacji GFN, komentuje – Jesteśmy zaszczyceni nawiązaniem partnerskiej współpracy z firmą Brambles, której wiedza ekspercka, produkty i doradztwo pomoże uzyska
wyższą wydajność Banków Żywności na całym świecie. Bardzo dziękujemy pracownikom firmy Brambles za ich zaangażowanie w walce z głodem na świecie przy jednoczesnym promowaniu zrównoważonego rozwoju.
W minionym roku Banki Żywności, funkcjonujące w sieci GFN przy współpracy z 27 000 organizacjami charytatywnymi i ośrodkami opieki socjalnej, rozprowadziły 421 840 ton żywności dla 6,8 mln osób w potrzebie. Sieć GFN składa się z 792 banków żywności zlokalizowanych w 32 krajach.
Tom Gorman, CEO firmy Brambles, podsumowuje – Brambles angażuje się w promowanie zrównoważonych wartości wśród społeczności, którym świadczy swoje usługi. Banki Żywności są tego doskonałym przykładem. Wysiłki specjalistów Brambles służą rozszerzeniu przepustowości i efektywności sieci GFN, tak aby skuteczniej eliminowa
zjawisko głodu na świecie. Te starania są istotnym elementem naszego kompleksowego podejścia do kwestii bezpiecznego zaopatrzenia w żywność.
Likwidacja głodu jest celem numer 2 na Liście Zrównoważonych Celów ONZ 2(SDG). Instytucje takie jak Bank Światowy, FAO oraz Forum Towarów Konsumpcyjnych (CGF) uznały straty i marnotrawstwo żywności za wyzwanie o krytycznym znaczeniu dla eliminacji głodu, ochrony środowiska i możliwości wzrostu gospodarczego.