Po oficjalnym otwarciu pierwszej restauracji szybkiej obsługi we Wrocławiu, szwedzka sieć Max Premium Burgers zapowiadała dalszą ekspansję na polskim rynku. Teraz firma otrzymała pozwolenie na budowę kolejnego lokalu w Gdańsku, którego inauguracja planowana jest jeszcze przed pełnią sezonu letniego. W ciągu najbliższych 10 lat firma zamierza otworzyć w Polsce przynajmniej 200 restauracji – zarówno swoich, jak i poprzez franczyzę.
Pierwsza restauracja Max Premium Burgers w Gdańsku będzie zlokalizowana w handlowym sercu dzielnic Szadółki i Kowale. Lokal powstanie na skrzyżowaniu ul. Przywidzkiej i Władysława Czermińskiego, pomiędzy dwoma węzłami zjazdowymi z Obwodnicy Trójmiasta, co zagwarantuje prosty dojazd nie tylko mieszkańcom Gdańska, klientom okolicznych centrów handlowych, ale także osobom podróżującym na wybrzeże.
– W związku z naszym dynamicznym rozwojem oraz planami rozpoczęcia równolegle kilku procesów inwestycyjnych jeszcze w 2017 roku, aktywnie poszukujemy partnerów do realizacji wspomnianych obiektów – mówi Richard Bergfors, CEO Max Premium Burgers.
-Max Premium Burgers chce rozwijać swoje restauracje głównie w formule wolnostojących budynków z możliwością obsługi gości zmotoryzowanych, ale rozważa również lokalizacje typu high-street.
– Interesują nas przede wszystkim tereny pod wolnostojące budynki typu drive-thru, usytuowane przy głównych skrzyżowaniach komunikujących drogi publiczne z centrami handlowymi. Rozważamy również lokalizacje typu hight-street, ale będą to musiały być spektakularne miejsca, których widoczność, centralne położenie i natężenie ruchu w bezpośrednim sąsiedztwie zagwarantuje nam odpowiednią ekspozycję i widoczność – podsumowuje Richard Bergfors.
Zgodnie z obraną strategią, w ciągu najbliższych 5-7 lat rozwój sieci restauracji Max Premium Burgers będzie skoncentrowany w największych aglomeracjach miejskich. Tylko w 2018 r., firma planuje otworzyć w Polsce od 3 do 6 placówek.