rynek nieruchomości komercyjnych na sprzedaż

Wynajem powierzchni pod lokale gastronomiczne w Warszawie

Śmiało można powiedzieć, że w Warszawie, w największym prężnie rozwijającym się mieście naszego kraju jest najwięcej lokali gastronomicznych. Niemalże na każdym rogu można spotkać restauracje albo mały fast food z jedzeniem na wynos. Nie brakuje jednak chętnych chcących otworzyć kolejny taki punkt bądź restauracje. Jaka jest dostępność takich lokali pod wynajem? Jakie są różnice w cenach między poszczególnymi dzielnicami stolicy? Postanowiliśmy przeanalizować rynek wynajmu lokali o przeznaczeniu gastronomicznym w 17 administracyjnych dzielnicach Warszawy: Mokotowie, Woli, Pradze, Śródmieściu, Ursynowie, Ursusie, Wawrze, Targówku, Bielanach, Bemowie, Ochocie, Białołęce, Żoliborzu, Włochach, Wilanowie, Wesołej i Rembertowie. Wzięliśmy pod uwagę ogólną liczbę ogłoszeń oraz ceny wynajmu netto plus media i ilość ofert w poszczególnych dzielnicach. Ponadto, zwróciliśmy uwagę jak ilość ogłoszeń w daj dzielnicy ma się do ilości mieszkańców ją zamieszkujących. Dane zebraliśmy w jednym z dwóch największych internetowych serwisów ogłoszeń nieruchomości, w ciągu ostatnich 31 dni.

W całej Warszewie w ciągu ostatniego miesiąca (lipca 2013) można było odnaleźć tylko 37 ogłoszeń dotyczących wynajmu lokali o przeznaczeniu gastronomicznym. Przy czym znaczna większość ogłoszeń dotyczyła lokali powyżej 70 m2. Najwięcej ogłoszeń odnotowano w Śródmieściu (14 ofert), a w sześciu dzielnicach stolicy (Bielany, Bemowo, Ochota, Włochy, Wilanów) nie pojawiło się ani jedno ogłoszenie dotyczące wynajmu lokalu gastronomicznego.

Przyjrzyjmy się dokładniej sytuacji w poszczególnych dzielnicach Warszawy.

W przypadku dzielnicy Mokotów zamieszkałej przez ponad 200 tysięcy osób pojawiły się jedynie trzy ogłoszenia dotyczące wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym. Dwie z tych ofert dotyczyły wynajmu małych lokali gastronomicznych. Pierwszy z proponowanych miał powierzchnię 29 m2, a jego miesięczny koszt wynajmu wynosił 2,999 zł. Drugi lokal o metrażu 30 m2 wiązał się z kosztem wynajmu w wysokości 2,500 zł miesięcznie. Trzecia oferta dotyczyła wynajmu restauracji na parterze o powierzchni 180 m2 (wyposażona i umeblowana). Cena wynajmu netto plus media wynosiła 13,500 zł miesięcznie.

W przypadku Woli, dzielnicy zamieszkałej przez około 130 tysięcy osób odnotowano cztery ogłoszenia wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym. Tu metraże wahały się od 30 m2 do 100 m2. Za wynajem lokalu o powierzchni 30 m2 w tej dzielnicy, trzeba było zapłacić 2,000 zł miesięcznie. Nie wiele większy lokal, o metrażu 32 m2 jednak o lepszym standardzie ( po remoncie) wiązał się z miesięcznym kosztem wynajmu w wysokości 4,300zł. Większy tego typu lokal o powierzchni 77 m2 kosztował w granicach 6,200 zł miesięcznie. Tańszy okazał się większy lokal o metrażu 100 m2 jego cena netto plus media za wynajem wynosiła 5,000 zł. Jednak trzeba dodać, że znajduje się on w starej, zabytkowej kamienicy i wymaga remontu.

W przypadku Pragi, jednej z liczniej zamieszkałych dzielnic Warszawy ( około 250 tysięcy mieszkańców) pojawiły się tylko cztery oferty. Wszystkie dotyczyły powierzchni w przedziale 80 – 93 m2. Jednak ich ceny były zróżnicowane. Trzy oferty dotyczyły lokali o przeznaczeniu gastronomicznym o metrażu 80 m2 jednak ze względu na standard miesięczny koszt wynajmu pierwszego z nich wynosił 6,100 zł, a drugiego i trzeciego 4,100 zł. Czwarty taki lokal, który pojawił się w ciągu ostatniego miesiąca w bazie ogłoszeń miał powierzchnię 93 m2 a koszt jego wynajmu wynosił 7,900 zł miesięcznie.

Natomiast w przypadku dzielnicy Śródmieście, która jest zamieszkała przez około 130 tysięcy mieszkańców odnotowano najwięcej ogłoszeń dotyczących wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym, bo aż 14. Jedno ogłoszenie dotyczyło wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym o metrażu 30 m2. Miesięczny koszt wynajmu tego lokalu wynosił 7,440 zł. Tak wysoka cena wynikała ze wysokiego standardu lokalu. Pozostałe oferty dotyczyły takich lokali o powierzchni w przedziale 70 – 364 m2. Uśredniona cena netto plus media za wynajem lokalu gastronomicznego w tym metrażu wynosiła 26,357 zł miesięcznie.

W dzielnicy Ursynów liczącej 150 tysięcy mieszkańców w ciągu ostatnich 31 dni odnotowano 4 oferty wynajmu lokali gastronomicznych. Pierwsza z nich dotyczyła wynajmu takiego lokalu o powierzchni 43 m2, koszt wynajmu wynosił 4,300 zł miesięcznie. Druga oferta dotyczyła lokalu o metrażu 45 m2, a jego cena netto plus media za wynajem wynosiła 4,500 zł miesięcznie. Oferta trzecia dotyczyła lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym o łącznej powierzchni 85 m2. Koszt wynajmu tego lokalu wynosił 8,500 zł miesięcznie plus media. Ostatnie ogłoszenie dotyczyło dużego lokalu gastronomicznego o metrażu przeszło 105 m2. Jednak ze względu na niski standard lokalu (wymaga remontu) jego miesięczny koszt wynajmu wydawał się ni być wygórowany, wynosił 5,293 zł.

W przypadku mniej licznej dzielnicy Ursus pojawiła się tylko jedna oferta wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym. Był to lokal o łącznej powierzchni 60 m2, a jego cena netto plus media za wynajem wynosiła 6,000 zł miesięcznie.

Podobna sytuacja była w przypadku Wawru, jednej z mniej licznych dzielnic zamieszkałych przez 70 tysięcy osób. Również pojawiło się tylko jedno ogłoszenie dotyczące wynajmu lokalu gastronomicznego. Był to lokal pod mały fast food o powierzchni 37 m2 a cena wynajmu tego lokalu wynosiła 1,800 zł miesięcznie plus media.

W dzielnicy Targówek (125 tysięcy mieszkańców) także odnotowano jedynie pojedyncze ogłoszenie wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym. Był to duży lokal o powierzchni 100 m2 a jego koszt wynajmu mieścił się w granicy tylko 2,500 zł miesięcznie.

W przypadku dzielnicy Białołęka zamieszkałej przez 90 tysięcy osób różnie nie pojawiło się więcej niż jedno ogłoszenie dotyczące wynajmu lokalu gastronomicznego. Oferta dotyczyła wynajmu lokalu pod mały fast food o powierzchni 37 m2. Cena nett plus media za wynajem tego lokalu wynosiła wyjątkowo mało, bo tylko 121 zł miesięcznie plus media.

W Żoliborzu ( 50 tysięcy mieszkańców) odnotowano tylko jedną ofertę wynajmu lokalu o przeznaczeniu gastronomicznym. Ogłoszenie dotyczyło dużego lokalu o powierzchni 100 m2, a jego cena netto plus media za wynajem wynosiła 8,000 zł miesięcznie.

W przypadku dzielnicy Wesoła, w której mieszka jedynie 25 tysięcy osób w ciągu ostatniego miesiąca była możliwość wynajmu aż trzech lokali gastronomicznych. Pierwszy z nich miał łączną powierzchnię 80 m2, a jego miesięczny koszt wynajmu wynosił 4,500 zł. Drugie ogłoszenie dotyczyło wynajmu lokalu gastronomicznego o powierzchni 165 m2, a jego cena netto plus media za wynajem wynosiła 15,000 zł miesięcznie. Ostatnie ogłoszenie dotyczyło lokalu bardzo dużej powierzchni (340 m2) o przeznaczeniu gastronomicznym, jednak ze względu na bardzo niski standard lokalu i konieczność gruntownego remontu miesięczny koszt wynajmu wynosił 10,000 zł.

Okazuje się, że rynek wynajmu lokali o przeznaczeniu gastronomicznym jest bardzo ubogi. Lokale o metrażu w przedziale od 40 – 70 m2 są praktycznie nieosiągalne. Jeśli można mówić o jakimkolwiek wyborze to tylko wśród małych lokali pod fast foody o metrażu w przedziale do 40 m2 lub wśród lokali o powierzchniach powyżej 100 m2. Wnioski mogą być cenne nie tylko dla poszukujących lokalu ale przede wszystkim dla inwestorów.

 

Iwona Hryncewicz

Doradca WGN ds. nieruchomości komercyjnych


nick
twoja opinia

Komentarz pojawi się po akceptacji administratora